Sinema Teknik

Kısa Film Çekimi için ne gerekli ?

Dünyada bir sektör haline gelen kısa film çekimleri ülkemizde de gün geçtikçe ilgi alanı oluyor.

Kısa Film Çekimi

Sektöre yeni girecek olanlar için hazırladığımız bu yazı, Festivallerde veya özel paylaşım sitelerinde kendini göstermek isteyen yönetmen adaylarının, bütçesine göre hareket edebilmesi için güzel bir rehber niteliğindedir.

Kısa film çekimlerine yeni başlayacak olan kişilerin en çok sorduğu soru hangi ekipmanları kullanmalıyım sorudur.

İsterseniz bunlara göz atalım.

Ekipman Kullanımı

Bir filmde en önemli 3 nokta vardır ses, görüntü ve kurgu. O yüzden ilk olarak sette kullanacağımız ekipmanlardan başlayalım.

Filmimizi çekebilmemiz için ilk olarak bir kamera temin etmemiz gerekir. Kamera günümüz şartlarında 1080p yani full HD çekim yapan bir cihaz olması gerekmektedir. Kısa film festivallerinde genel istenilen kamera çekim formatı 1080p dir. Fakat bütçenize göre 4k çekim yapan kameralarda kullanabilirsiniz. Çekim yapacağınız kamera el kamerası dediğimiz sabit lensli bir kamerada olabilir veya DSLR fotoğraf makineside olabilir. Önemli olan aynı paralara veya aynı ölçekte çekim yaptığınız cihazın en iyisini bulmaktır o yüzden ben el kamerası yerine aynı paralara DSLR bir makine kullanmanız tarafındayım. Hem ortama göre lens değişimi hemde diğer festivale girecek olan rakiplerinizle ekipman yakınlığı olarak yarışabilmeniz açısından en iyi seçenektir.

Piyasada çeşitli Kameralar mevcut giriş seviyesinde hem lens bakımından hem de uygunluk bakımından canon, nikon, sony DSLR makinelerle başlangıç yapabilirsiniz. Kısa film çekenler bilir, her kısa film yönetmenin bu makinelerle ufaktanda olsa bir geçmişi vardır.

Lens Seçimi

Kameramızı aldık şimdi sıra lens seçiminde. Film çekimlerinde sabit lens kullanmak her zaman keskinlik açısından bir artı sağlamıştır. Sinema filmleri 35 mm lens ile çekilir fakat imkan doğrultusunda 50 mm veya 35mm altı da lens kullanılabilir. Lens alırken en önemli nokta f değerinin düşük olmasıdır. Düşük ışıklı ortamda çekimlerdeki görüntüde green ( karıncalanma ) yaşanmaması için f değeri düşük lensler tercih edilebilir. genellikler markaların fiyat performans ürünleri 50 mm sabit lens tipi olan f değeri 1.4 ve 1.8 aralığındaki lensleridir.

lens seçimi

Giriş seviyesi için oldukça uygun lenslerdir. Uygun lenslerin en büyük handikabı hareketli çekimlerde resim sabitleme yani titreşimi engelleme özelliğinin olmamasıdır. Lensin titreşiminin olup olmadığını üzerindeki değerlerden anlayabilirsiniz canon markasında (IS), tamron’da (VC), nikonda (VR) Sigma’da (OS) Sony (OOS) değeri yer alıyorsa bu lensler titreşim engelleme özelliği olan lenslerdir. Çekimlerde en büyük sorunlardan birisi görüntüdeki istenmeyen titreşimdir. Eğer bütçeniz titreşim engelleyici bir lens alamıyorsa filminizi sabit çekim yaparak yani tripod kullanarak çekmenizi öneriyorum.

Tripod Seçimi

Kısa filmlerde olmazsa olmaz her zaman yanınızda bulunduracağınız plan çekimi veya sabit çekim için gerekli olan üç ayağı yani tripodu yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Tripodlar bütçe olarak 50 TL den binlerce liraya kadar vermiş olduğu özelliğe göre değişmektedir.

Genel tripod da 2 türlü fark vardır, amatörler için ve profesyoneller için olanlar diye biliriz. İlk olarak kafanızdaki çekim yüksekliğini ayarlamanız gerekmektedir. Tripodların genel kullanıma uygun olanları en az 1.50 cm açılmalıdır. Unutmayın ki uzun tripod kısalabilir fakat kısa tripod alırsanız uzatamazsınız.

Tripodlarda 2 türlü kafa mevcuttur en yaygın olanı plastik kafadır. Sabit hareket etmeden çekim yapacaksanız kullanılabilir. tilt (sağa sola kaydırma) özelliğini kullandığınız zaman dönüşlerde takılma titreşim veya atlama olabilir.

hidrolik tripod

2. seçenek hidrolik kafa tripodlar bunlar tilt özelliği kullanılacak en güzel tripodlardır. Sağa sola dönüşlerde takılma yapmaz stabil ve titreşimsiz dönüş sağlar fiyatları biraz normal tripodlardan pahalıdır. Ama görüntüde dönüşler sağlayacaksanız kesinlikte seçiminiz video için hidrolik kafa tripod olmasıdır.

Ses Kayıt Seçimi

Filmde en önemli şey aslında sestir görüntü kötü kalitesi çok iyide olsa ses ve ses senkronizasyonu bozuksa o filmin festivallerde şansı yoktur.

Film çekimlerinden yapılan en büyük yanlışlardan birisi kamera üzerindeki mikrofonu kullanmaktadır. Uzak ve yakın planlarda çekmiş olduğunuz sesin dip sesleri ve alan derinliği farklı olacaktır. Normalde en doğrusu kameralarda ki mikrofonu referans ses olarak kullanmak gerekir. Harici kayıt cihazı, projeye göre yaka mikrofonu veya boom mikrofon olması projenizi iyi seviyeye çıkartacaktır.

Piyasada çeşitli fiyatlara ses kayıt cihazları mevcuttur. Ses kayıt cihazının alınması durumunda ufak bir aksesuar olan kraketi de unutmamak gerekir. Referans ses ve çekim sesini üst üste montajda senkronize etmek için en kolay yoldur. Kraketi sete getirmeyi unuttuğunuz durumlarda kayıta girmeden tek alkış yaparakta başlangıç ses oluşturabilirsiniz.

Ses için ayrıntılı olarak sinema teknik bölümüne göz atabilirsiniz.

Işık Seti

Işık olarak kısa film bütçeleri belirli olduğu için çekim yapılacak yere göre ışık tercih edilmedir. Malesef ki çoğu kısa filmler ya ışık kullanılmadan ya da ordam ampullerinden yararlanılarak çekilir.

Uygun fiyatlı olarak Projektör ışık veya Dslr Kafa ışığı giriş seviyesi film çekecekler için uygun bir yol olabilir. Profesyonel ışık sistemleri hem bütçe hemde kullanımı bilme açısından biraz daha sizi zorlayabilir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Her hafta farkli bir konu paylaşıyorum mutlaka dediğiniz konularda da paylaşımda bulunacağım sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu