Sinema Teknik

Film Çekiminde Kimler Olmalı ?

Sinema filmi çekerken en büyük sorunlardan biriside kimlerin ve nelerin olması gerektiğidir.

Öncelikle sinema veya kısa filmlerde senaryo ve planlar bitince filmin teknik ekip ve oyuncu seçimi bölümüne geçilir. Şimdi isterseniz bir filmde kimlerin olacağına bakalım.

sinema filmi çekimi

Yapımcı olan kişi yönetmeni belirledikten sonra ya işbirliği ile oyuncu ve teknik ekip seçimi yaparlar ya da yapımcının isteği doğrultusunda yetkilerle filmin yönetmeni kadroyu kurar.

Öncelikle yönetmen teknik kadroyu belirlemelidir. Çünkü film çekimlerinde tüm güç yönetmendedir. Bir futbol takımında yönetim nasıl teknik direktörde ise film çekimlerinde de yönetmende olmalıdır.

Teknik ekip önceliklere dayanarak seçilmelidir. Günümüzde düşük bütçeli sinema filmlerinin bir çoğu sponsor ve maddi destek alamadığı için ekip kurarken minimum seviyede kişi ile çalışmaktadır. Bunlardan başlıca; Görüntü Yönetmeni, Yardımcı Yönetmen, Senarist, Sanat Yönetmeni, Ses Ekibi, Işık Ekibi ve rejisi bir filmin olmazsa olmazlarıdır. Bunlara ek olarak Uygulayıcı Yapımcı, makyöz, kameraman, (Düşük bütçeli filmlerde genellikle görüntü yönetmeni kameramanlık da yapmaktadır.) kostüm sorumlusu, devamlılık asistanı, müzik yapımcısı ve kurgu montaj ekibi gerekmektedir. (Teknik duruma göre kurgu ve montajı yönetmen veya görüntü yönetmeni yapabilir.) Ayrıca filmin yapısına göre filme aksiyon yönetmeni de dahil olabilir.

film yönetmeni ne iş yapar ?

İsterseniz proje boyunca bu kişiler ne işlerle ilgilenmeleri gerektiğine göz atalım.

Yönetmen

Film Yönetmeni ne iş yapar ?

Eskiler rejisör olarak yeniler ise yönetmen olarak bilir. Bir filmde yönetmenin en önemli özelliği filmi projelendirmesidir. Yapımcının belirlediği politikalar ile maddi olanakları, ayrıca teknik ekibin tam yönetimine sahiptir. filmin senaryo formatının ne türde olacağını, ne tür çekim tekniklerinin kullanılacağını dar açı, geniş açı, üst açı drone vs. olup olmayacağını, oyuncuların seçimini ve giyim tarzlarını ve en önemlisi de filmin çekimi bitiminde kurgunun ve seslerin ve hatta film atmosfer renklerinin nasıl olacağına karar veren kişidir.

Görüntü Yönetmeni

Görüntü Yönetmeni ne iş yapar ?

Görüntü yönetmenini bir bina teknisyeni gibi düşünebiliriz. Yazılmış olan hikayeyi en iyi şekilde filme aktaran ve üslenen kişidir. Görüntü yönetmeni bu işin okulunu okumuş birisi veya bu işin alaylısı olması o filmde büyük artısı olur. Çünkü görüntü yönetmeni kamerayı ya kendisi kullanır yada kullanan kişi veya kişileri yönetir. Ayrıca Işığın yönünü açısını ışık ekibi ayarladıktan sonra kontrolü sonrasında çekime başlanılır. Gerçek bir görüntü yönetmeninin üzerinde yük yönetmenden yeri geldiği zaman daha fazladır.

Yardımcı Yönetmen

Yardımcı Yönetmen ne iş yapar ?

Yardımcı yönetmen aslında isminden de anlaşılacağı üzere yönetmene film boyunca yardımcı olan kişidir. En önemli görevi film programının zamanında ve uygun olarak çekim şartlarının sağlanmasını sağlayan kişidir. Yardımcı yönetmen ayrıca yönetmenin olmadığı sahnelerde yönetmenin yerini alır. Genellikle bu sahneler büyük bir sorun olmadığı taktirde filmin ana temasını etkilemeyecek daha basit sahneler olur. İyi bir yardımcı yönetmen ileride en iyi yönetmen adayıdır.

Senarist

Film Senaristi ne iş yapar ?

Senarist yani bir diğer adı senaryo yazarıdır. Filmin en önemli bölümünü yani hikayesini oluşturur. Seyircinin ilgisini çekebilecek konuları, Senaryonun yönlerini, Hikaye, karakter gelişimi ve diğer anlatı temelleriyle hikayeyi senaryoya dönüştüren filme hayat veren kişidir.

Müzik Yapımcısı

Müzik Yapımcısı ne iş yapar ?

Bazı filmlerde, filmin müzikleri filmi geçtiği olur. İşte bunu yapan film müzik yapımcılarıdır. Dünyada ve ülkemizde de sıkça kullanılan ve gerçekten filme büyük etkisi olan film müzikleri, sinema filmlerinde gerçekten önemli bir yeri vardır. Müzik yapımcısının görevi filmin konusunu ve belki bir bölümünü izledikten sonra veya tam fikir sahibi olduğunda film için özel yapılacak olan sözlü sözsüz veya atmosferik müziklerden sorumlu kişidir.

Sanat Yönetmeni

Sanat Yönetmeni ne iş yapar ?

Senaryoyu analiz ederek mekan, dekor, aksesuar ve kostümlerin nasıl olacağını ve buna bağlı olarak çekim yerlerini yönetmenle istişare ederek filme gerçekçilik hissi veren kişidir.

Ses Ekibi

Ses Ekibi ne iş yapar ?

Filmde en önemli şeylerden biride sestir. Görüntüye en iyi şekilde senkronize edilmesi için ses ekibinizin işi bilen kişilerden kurulu olması gerekir. Ses ekibi çekim sırasındaki seslerin kaydından sorumludur. Bu görev içinde filmin çekilecek bölümlerinde mikrofon türü seçimini ve mikrofonların nasıl kullanılacağını ayarlayan ve ses kayıt cihazlarını kontrol eden ekibe ses ekibi denir.

Işık Ekibi

Işık Ekibi ne iş yapar ?

Işık ekipmanının kurulması ve doğru çalışmasından sorumlu olan kişilerdir. Işık ekibini aksi bir durum olmadığı sürece görüntü yönetmeni yönetir.

Reji Ekibi

Reji Ekibi ne iş yapar ?

Reji ekibi aslında filmde eksikleri en iyi tamamlayan kişilerdir. Yani filmin görünmeyen yıldızlarıdır. Kostümcüyle, ışıkçıyla, devamlılıkla ve yönetmen filme gelmeden ekibin tümüyle haşır neşir olan ve iyi bir reji ekibi bazen yönetmene sadece kayıt dedirtebilen ekiptir.

Kurgu Ekibi

Kurgu Ekibi ne iş yapar ?

Kurgu ekibi, Görüntü, ses ve renklendirme yapan ekiptir. Film çekimi tamamlandıktan sonra çeşitli programlar ile görüntü, ses ve renklendirme yapılır. Yönetmen bu işler yapılırken kurgu ekibinin başında durmak isteyebilir. Çünkü en iyi film kurgusu yönetmen ile birlikte yapılandır. Bazen kurguyu yapan kişiler, filmi kendilerine göre yorumlayabilir. Buda filmi farklı bir boyuta sokar.

Yazdıklarım aslında bu işin temeli diyebiliriz. Bu kadroya daha bir çok şey eklenebilir. Hollywood filmlerinde film bitimindeki akan jenerik bazen 10 dakikayı bulabiliyor 🙂


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu