Haberler

Türk Sinemasına Yeni Bir Soluk – Göktürk Üçlemesi

Şanlı Türk tarihimizin ve mitolojisinden esinlenerek, karakter ve motiflerin yer alacağı Göktürk üçlemesinin ismi ile bağlantılı filmi “İlk Göktürk”ün yönetmenliğini ve senaristliğini Alper Çağlar üstleniyor.

Bildiğiniz üzere yönetmen, Dağ I ve Dağ II filmleri ile büyük çıkış yakalamıştı. Ardından 6 bölümlük tadında Börü dizisi ve Sinema filmi ile sinema ve tv dizisi sevenlere dolu dolu bir serüven yaratmıştı.

Alper Çağların en büyük özelliklerinden birisi bana göre filmin hikayesini anlatırken titizlikle işlemesi ve izleyiciye bu duyguları yaşatması diyebilirim. Dağ serisi ve börü buna en güzel örnek olabilir.

Göktürk Üçlemesi

“İlk Göktürk”, “Kırk Göktürk” ve “Son Göktürk” olarak belirlenen filmler.

Bin beş yüz yıl öncesini anlatacak olan film o günün zorluklarını, yaşam şartlarını ve Türklerin destansı hayatını beyaz perdeye aktaracak.

Devamlılık niteliğinde olan filmler her zaman zor filmlerdir. Aslında çoğu film yapılırken izleyiciye devamı olacağı bilgisi verilmez. Sorumluluğu ve hikaye bütünlüğünün devamı olduğu için bu bir risktir. Örnek olarak Matrix, Yüzlüklerin Efendisi bu filmlerde dünyada ses getirmiş ve daha sonrasında üçlemesi vs. çıkmış filmlerdir.

Şimdi diyebilirsiniz bu filmler dünyadaki en bilinir ve en çok ses getiren filmler diye. Ama bilmeyenler için söyleyeyim bizleri çok gerçekçi bir film bekliyor. Hatta yönetmenin söylediği şu sözlerle devam etmek istiyorum.

“Önyapım ve konsept tasarım sürecini İngilizce duyurmak bazıları için cüretkar bir davranış olabilir, ama bu filmin küresel hırsları olmasını istiyorum. “

Bu seferki film sadece Türkiye için değil dünya için olması bile insanı heyecanladırmaya yetiyor sanırım.

Peki bu filmi diğer filmlerden ayıran nedir ki ?

Öncelikle başta da söylediğimiz üzere film gerçeklere dayalı ve hatta oyuncular bile ona göre seçiliyor. Cast ajansları yerine keşvedilmemiş binlerce insanı Alper Çağlar göreve çağırıyor 🙂

Dünyada ilk olan bir veritabanı ile gönüllü olarak filmde oynamak isteyenleri  www.ashinaclan.com (veya www.asinaboyu.com) adresine girerek kayıt yaptırabilirsiniz. Kim bilir belki o keşvedilmemiş kişi sensin 🙂

Sitede gözüme çarpan güzel bir durum var aslında. Beni seçerler mi veya ne tür karekter istiyorlar gibi sorular olur insanlarda castlara başvuru yaparken. Bu sitede herşeyi açıkca belirtmişler. Aradıkları karakterlerin çizimleri sitede mevcut eğer o çizimlerdekilerdeki karakterlerden birini andırıyorsanız ona göre kayıt yapabilirsiniz.

Ayrıca film için maddi manevi yardımda bulunabilir veya kamera arkasında görev almak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Sanırım kamera arkasında bulunmak harika bir duygu olur 🙂

Böyle bir sistemi bizlere ve dünyaya kazandırdıkları için Alper Çağlar ve ekibine kendi adıma teşekkür ederim.

Filmde teknik bilgilere gelince en üst seviye 8K Kameralar ve at üzerinde titreşimsiz çekim sistemi kullanılacağını söyleyebiliriz.

Filmin Teaserını buradan izleyebilirsiniz.

Alper Çağlar Kimdir ?

Alper Çağlar, 1 Eylül 1981 yılında Ankara’da doğmuştur.  Babası Prof. Dr. Arif Çağlar Kimya Mühendisi ve Rektörlük görevlerinden dolayı ailesi ile beraber farklı şehirlerde yaşamak durumunda kaldı. Bu sebeple ilkokulu Elazığ‘da okudu. Annesi Perihan Çağlar’da Kimya Profesörüdür. Babasının seçildiği Fulbright araştırmaları için Albany, New York, ardından tekrar Ankara ve hemen ardından  İstanbul‘da yaşadılar. 

Liseyi Robert Kolej’de okudu.  Hayatı boyunca irili ufaklı birçok öykü, animasyon ve çizgi romanı tasarladı. Gerçek anlamda ilk filmini Lise ikinci sınıfta iken Kırgızistan‘da çektiği belgesel filmi “Not So Far Away” adlı eserle gerçekleştirdi. Lise bittikten sonra kazandığı burs ile Amerika’da University of Virginia‘da Medya İlişkileri, İletişim üzerine okudu. Üniversite eğitimini Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünde tamamladı.

2004 yılında çektiği “4 saat” isimli film ile devam etti.  Reklam ve film projelerinde yer alan ve sonunda kendi işinin patronu olmaya karar veren Çağlar, 2006’da ÇağlarArts isimli şirketini kurdu. Tam bir yönetmen George Lucas hayranı olan Alper Çağlar, şirketine isim verirken LucasArts’tan ilham aldı.

İlk 2 kısa filmiyle yerel festivallerden ödülleri alan Alper Çağlar, ilk büyük festival başarısını Akbank Kısa Film Festivalinde “Camgöz” adlı noir filmiyle ödül kazanarak aldı.

2008 yılında askerlik görevini kısa dönem yaptı. 2009 yılında ilk uzun metraj filmi “Büşra“yı yaptı. 2012 yılında  “Dağ” filmi ile hem eleştirel hem de gişe başarısı kazandı.

2014 yılında  “Panzehir” adlı sinema filminin senaristliğini ve yönetmenliğini yapmıştır.

2016 yılında senaryosu ve yönetmenliğini yaptığı “Dağ 2” adlı sinema filmini yapmıştır.

Alper Çağlar‘ın yönetmenliğini yaptığı 1’er saatlik 6 bölümden oluşan mini televizyon dizisi BÖRÜ’yü yaptı

Filmleri ve Dizileri :
Yönetmen :
2018 – Börü (Sinema Filmi) 
2017 – Börü (Tv Dizisi) 
2016 – Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2014 – Panzehir (Sinema Filmi) 
2012 – Dağ (Sinema Filmi) 
2009 – Büşra (Sinema Filmi) 
2007 – Camgöz (Kısa Film) 
2006 – Bukalemun (Kısa Film) 
2004 – 4 Saat (Kısa Film) 

Senaryo :
2018 – Börü (Sinema Filmi) 
2017 – Börü (Tv Dizisi) 
2016 – Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2014 – Panzehir (Sinema Filmi) 
2012 – Dağ (Sinema Filmi) 
2009 – Büşra (Sinema Filmi) 
2007 – Camgöz (Kısa Film) 
2006 – Bukalemun (Kısa Film) 
2004 – 4 Saat (Kısa Film) 

Yapımcı :
2018 – Börü (Sinema Filmi) 
2017 – Börü (Tv Dizisi) 
2016 – Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2007 – Camgöz (Kısa Film) 
2006 – Bukalemun (Kısa Film) 

Görüntü Yönetmeni :
2007 – Camgöz (Kısa Film) 
2006 – Bukalemun (Kısa Film) 

Oyuncu :
2012 – Dağ (Oğuz) (Sinema Filmi) 

Kurgu :
2016 – Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2012 – Dağ (Kurgu) (Sinema Filmi) 
2007 – Camgöz (Kurgu) (Kısa Film) 
2006 – Bukalemun (Kurgu) (Kısa Film) 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu