Sinema Teknik

Dslr Makineler ile Kısa Metraj Film Çekimi

Festival filmleri ve kısa metraj filmlerin bir çoğu bildiğiniz üzere dslr dediğimiz makineler ile çekilmektedir. Kısa metraj filmler, genellikle sponsor bulmakta zorluk çekiyor bu yüzden Sinema kameralarını kiralamak veya satın almak film çekecek kişiler için maddi olarak zorluk getiriyor. Dslr makine edinmek hem daha ekonomik hemde kiralaması ve kullanımı profesyonel video kamera göre kolaydır.

Dslr makineler aslında çıkış olarak fotoğraf içindir. Fakat günümüz teknolojisinin ilerlemesiyle fotoğraf makineleri farklı özellikler kazanarak hd, full hd, 4k gibi kayıt teknolojilerinde içinde barındırıyor.

DSLR Kamera Seçimi Nasıl Olmalı ?

Öncelikle kendinize bir bütçe belirlemelisiniz çünkü bu işin bir sonu yok, her paraya kameralar mevcut. Fakat alacağınız kamera sizi yarı yolda bırakmamalı, o yüzden teknik olarak alacağınız kamerada nelerin olması gerektiğinden biraz bahsedelim.

Aynalı Dslr & Aynasız Dslr Kavramı nedir ?

Öncelikle body (kamera boyutu) olarak bakalım. Genel anlamda aynasız makineler, aynalı makinelere göre daha hafif ve daha küçüktür. Taşıma yönü tarafından aynasız makineler, aynalı makinelerden daha avantajlıdır diyebiliriz.

Gelelim aynasız isminin nereden geldiğine; resimde gördüğünüz gibi aynasız makineler aynalı makinelere göre çalışma prensibi olarak farklıdır. Aynalı makinelerde lensten içeri geçen ışık, makine içindeki ayna sayesinde pentaprizma bölümüne gelir ve görüntüyü vizörden görmemizi sağlar. Çekim esnasında, ayna yukarı kalkar, görüntü enstantaneye gelir ve sonrasında sensöre ulaşır.  Aynasız makinelerde ise ayna mekanizması yoktur. Dışardan gelen ışık direk kırılmadan sensöre ulaşır ve elektronik vizör sayesinde görüntü gelir. Aynasız makinelerde mekanik vizor yerine elektronik vizor kullanılmıştır.

aynalı_ve_aynasiz_dslr

Lens Seçimi

Aynasız makineler, lens kombinasyonu olarak şimdilik aynalı makineler kadar geniş lens skalasına sahip değiller. Fakat ilerisi için lens üretici firmaların lens yelpazesini genişleteceği ve aynasız lens için daha fazla yatırım yapacağı görünmektedir.

Gelelim En Önemlisi Video Çekim Kalitesine

Günümüz teknolojisinde bu işin başı Panasonic gh4 diyebiliriz. 4K Kayıt yapan makine ayrıca yüksek dynamic range ile aynalı makinelerden aynasıza geçişi sağladı. Daha sonrasında diğer markalarda bu işi daha fazla geliştirerek video çekim kare hızını, aynı anda netleme oranını ve wifi özelliğini ve bunun gibi extra özellikler ekledi.

Ayrıca makine seçimi yaparken görüntü sabitleme olan bir makine seçerseniz sizin için çekim kolaylığı sağlayacaktır. Bazı makinelere uyumlu olarak görüntü sabitleme makinede değil lenste olabiliyor. Her iki kamera modelinde de bu özellik markaların modelleri göre olabiliyor.

Görüntü sabitleme güzel tarafı kamerayı hareketli çekimlerde tripod harici elinizde tutarak en az titreşim ile çekebilmenize izin vermesidir.

Sensör Seçimi

dslr sensör türleri

Sensör yapısı olarak aynasız makinelerin küçük olması sizi yanıltmasın. Aynı sensör yapısına sahip hatta sensörü daha büyük aynasız makinelerde günümüzde mevcuttur. Sensör demişken sensör seçimi ile ilgili ufak bir bilgi vermek istiyorum.

full frame vs crob

Fotoğrafta gördüğünüz gibi full frame bir makine aynı uzaklıktaki görüntüyü daha geniş açı ile çekmektedir. Sensör çarpanı yükseldikçe Crop olayı artmaktadır. Full Frame makineler objektifden gelen görüntüyü 1:1 dediğimiz oranda veren makinelerdir.

Çarpan sensörlü makineler ise görüntünün bir kısmını keserek veren makinelerdir. Piyasada genellikle 1.6x ve 1.5x çarpanı bulunmaktadır.Bu makineler Full Frame makinelerden sonra çıkmıştır. En büyük artısı ise fiyat olarak Full Frame makinelerden daha ucuz olmasıdır.

Örnek vermek gerekirse genellikle filmler 35 mm sabit lens ile çekilmektedir. Piyasada en çok kullanılan APS-C  sensör Canon makineler için 35 mm x 1.6 = 56 mm ile çekim yapmış oluyoruz. Bu da görüntüyü normalde biraz daha dar açı yapması demek oluyor. Dar açının en büyük dezavantajı, çekim yapacağınız alan küçük ise görüntüyü ekrana sığdıramamanız yani kadraj sorununa yol açmasıdır.

Fiyat Politikası

Fiyat olarak her alacağınız özellik aslında fiyatın yükselmesi demek oluyor. Şu ürünü alın diyemiyorum çünkü karşılaştırma yaparken fiyat polikası maalesef sizin kullanmak istediğiniz özelliklerle doğru orantılı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu