Sinema Teknik

Filmde Işık Kullanımı

Sinema filmi veya kısa metraj film çekerken ışık nasıl kullanılmalı, hangi modelleri tercih edebiliriz. Ayrıca ışığın sinemadaki önemini konu edeceğiz.

Öncelikle ışık olmadan film olmaz diyoruz. Çünkü video kayıt cihazları tasarım mantığında ışık olmadan görüntü vermez. Bazen ışık kullanımı bir gölge oluşturmak için veya yönetmenin anlatmak istediği duyguya derinlik katması için farkı teknik ile de ışık kullanılabilir. Hatta bir mum ışığı bile iyi kullanıldığında ışık kaynağı olarak kullanılabilir.

Öncelikle teknik olarak doğru ışık kullanımdan bahsedelim üç nokta aydınlatması (3 point lighting) adı verilen ışık sistemi kullanılması geren aydınlatma

üç nokta aydınlatması ışık kurulumu

Üç Nokta Aydınlatması

Görmüş olduğunuz üzere kaynaktaki objeyi net ışık altında çekebilmemiz için ilk olarak Ana ışık kaynağından (Key ligh) çıkan ışık yani anahtar ışık daha sonra Dolgu ışığı ( Fill Light ) adı verilen ışık kaynağı ve son olarakta Arka ışık (Back Light) kaynağı ile setup olarak kuruyoruz. İsterseniz bu ışık kaynaları ne işe yarıyor biraz onlardan bahsedelim.

Ana Işık / Anahtar Işık (Key light)

Temel ışık kaynağımızdır. Alan kurulumuna ilk olarak Ana ışık kaynağından başlanılır.

Diğer ışık kaynakları ana ışığa göre yerleri ayarlanıp kurulumu yapılır. Ana ışık kaynağını bir güneş gibi düşünebiliriz. Obje uzaklığına göre ışık şiddetini ayarlamamız gerekir. Bir ışık sisteminde çekim yapılırken ana ışık tek olmalıdır. İkinci veya üçüncü ana ışık gölge bozukluklarına ve ışık patlamalarına yol açacaktır.

Dolgu Işık / (Fill Light)

Ana ışık kaynağından gelen ışığı yumuşatmak için kullanılan ışıktır. Teknikte tek gölge olacağı için dolgu ışığı yumuşak bir ışık olmalıdır. Bu sayede görüntüde ikinci bir gölge olmasını engellemiş oluruz. Ana ışığa ortalama 90 derecelik bir açı ile ters olarak kurulması gerekmektedir. Nesneye gelen ışığa göre ileri geri alınarak ayarlanması gerekmektedir. Genel anlamda ama ana ışık kaynağının vermiş olduğu ışık daha şiddetli olduğu için dolgu ışık ana ışığa göre objeye daha yakın kurulur.

Arka Işık / Tepe Işığı (Back Light) 

Setup kurulurken arka ışığın önemi obje tarafı aydınlık düşerken arka plan karartısını önlemek amacı ile kullanılır. Tepe ışığının şiddeti ana ışık kaynağındaki ışık gibi sert ışıktır.

Arka ışık için kullanılacak ışık kaynağı modeli Fresnel ışıktır. Bu ışık sistemi ışığı huzme halinde sert olarak verir.

Genel ışık kavramı bu şekilde fakat günümüzde maalesef dolar kurununda artışı ile bu ürünleri almak hayli bir para olduğu için profesyonel ışıkları kullanmak biraz zor olabilir. Ne farklı var diye soracak olursanız örnek vermek gerekirse normal kullandığımız ışıklardan 50 kat daha fazla ışık vermesi ve ışığın şiddetini ve vurma tonunu seçebilme özelliklerinin olmasıdır.

sinema ışığı

Günümüzde uygun fiyatlı dslr üzeri led ışıklar ve ışık ayağı ile kullanabileceğimiz bataryalı ışıklarda mevcut. Bütcenize uygun seçim yaparak ışık sisteminizi oluşturabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu