HaberlerSinema Teknik

Sinema Filmi Çekmek…

Kamera ile buluşan çoğu insanın hayallerinde sinema filmi çekmek vardır. Peki Sinema filmi çekecek olsanız neler gerekiyor. Bir göz atalım.

Öncelikle sinema filmi serüvenine girmeden iyi bir ekibinizin olduğunu veya hiç yoktan sizin gibi bu işe sıcak bakacak birilerinin yanınızda olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Film çekim işleri gerçekten bir ekip işidir. İyi film iyi ekip demektir. Günümüzde iki çeşit film türü vardır düşük bütçeli filmler ve bütçeli filmler diyebiliriz.

Düşük Bütçeli Filmler

Genelde düşük bütçeli filmlerde yapımcı hem yönetmen hem kameraman olabilir. Veya teknik ekibin tümü profesyonel olmayabilir. Tabi bununla beraber kullanılan ekipmanlarda tam anlamıyla bekleneni veremeyebilir.

O yüzden sinemada düşük bütçeli film ile başarı yakalamak gerçekten çok zor bir durumdur. Hele ki günümüzde gelecek olan seyirciyi castınız ve hikayenizle etkilemek daha da zordur. O yüzden bütçeniz çok değilse sizi zorlayacak ve zor durumda bırakacak film senaryosu ile filme başlamayın.

Yüksek Bütçeli Filmler

Adından da anlaşılacağı üzere yüksek bütçeli filmler genellikle hem cast olarak hem teknik ekip olarak yüksek paraların harçandığı filmlerdir.

Bunuda en güzel şöyle anlayabiliriz. film bittiği zaman jenerik eğer 5 dakika akıyorsa anlayın ki bu filme çok para harçanmıştır. 🙂 Şaka bir yana yüksek bütçeli filmler yüksek beklentilerle yapılan filmlerdir.

Sinemada bütçe en önemli şeylerden birisidir. Filmi bedava bile çekseniz sinemalarda filmi oynatabilmeniz için bir bütçeye ihtiyacınız vardır. Yapacak olduğunuz filme güveniyorsanız projeye başlamadan önce filminize yapımcı veya reklam alabilirsiniz.

Film Senaryosu & Ekip

senaryo yazmak

Çekirdek ekibiniz hazır… Haydi Sinema Filmi Çekelim…

Film Senaryosu kötü olan bir film ne kadar iyi çekilse de, ne kadar çok uğraşılsa da maalesef istenilen kalitede olmuyor. O yüzden ilk olarak senaryo yazılmalı ve plan plan işlenmelidir. Planlar daha sonra bize filmin ne kadar bütçeye çekilebileceğini, kimlerin hangi rolde ve kamera arkasında ne görevde bulunacağını analiz etmemize yarayacak en büyük kaynaktır.

Çekimlerin kaç gün süreceği senaryodaki çekim planı ile birlikte işlenmelidir. Bu sayede ekibi ona göre ayarlayabiliriz.

Film Bütçesi

Senaryo bitti şimdi sıra filmimizin bütçesinde.

Film bütçesi tamamen filmin kullanılacak olan mekanları, çekim yerleri, teknik ekip özellikleri gibi faktörleri barındırır. Bütçe ayarlanmadan önce senaryo kesin bitmiş olmalıdır.

Film içindeki harcamalar nelerdir. ?

En çok sorulan sorulardan birisi çekim masraflarıdır.

Teknik ekip, oyuncu, mekan, yemek, ulaşım ve kiralık ekipman, dağıtım ücreti, film kopya ücreti, Film Afiş ve Reklam çalışması olarak sıralayabiliriz.

Film çekecek yönetmen bunların bazılarını ücretsiz veya bir kısımını sponsorlar sayesinde temin edebilir. O yüzden film harcamaları biraz da o filmin içinde bulunan imkanlarla ilgilidir.

Unutulmamalıdır ki Sinemada bütçe en önemli şeylerden birisidir. Filmi bedava bile çekseniz, sinemalarda filmi oynatabilmeniz için bir bütçeye ihtiyacınız vardır.

Sinemalarda filmi oyanatabilmeniz için DCP ( Dijital Sinema Paketi) kopya yapmanız veya yaptırmanız gerekmektedir.

DCP kopyalamayı sağlam bir PC’de sizde yapabilirsiniz. Her DCP için bir harici taşınabilir harddisk gerekmektedir. Zamanınız bol paranız az ise bu yol tercih edilebilir. ikinci yol ise film kopyalama merkezleridir.

1 DCP kopya 1 sinema içindir her DCP ekstra bir paradır. Örnek olarak 30 sinemada filminiz oynacaksa 30 adet DCP Kopya gerekir.

Ortamala 30 DCP ve dağıtım ücreti 25-30 bin civarı tutmaktadır.

Genellikle dağıtım şirketlerinin anlaşmış olduğu kopyalama merkezleri veya kopyalama bölümleri bulunmaktadır. Dağıtım şirketleri demişken film çekiminiz bitti asıl önemli nokta dağıtım şirketidir.

Dağıtım Şirketi Bulma

dağıtım şirketi

Öncelikle Anlaşacak olduğunuz Film dağıtım şirketiniz ne kadar iyiyse filminizin izlenmesi ve vizyonda kalması da bununla eşdeğer olacaktır. Malesef ki Çoğu sinema filmi 1 hafta sonra sinemalardan kalmaktadır.

Sinema filmini dağıtım şirketleri pazarlamaktadır. Her dağıtım şirketinin kendince nazı geçtiği sinemalar vardır. Bu yüzden filminizi dağıtım şirketine verirken dağıtılacağı sinemaları gözden geçirin.

Her sinema salonu her mevsimde iş yapmayabilir. Yazlık alanda olan bir sinema salonu yazın deniz mevsimi olduğu için halkı sinemaya değil denize gitmektedir. Sınırlı imkanlarla kopya yaptırıyorsanız o salona vereceğiniz kopyayı filminizin türüne göre ve mevsimine göre izlenebilecek bir solana vermeniz sizin lehinize olacaktır.

Reklam PR Çalışmaları

Filminiz bitti dağıtıcı firma ile anlaştınız sıra geldi reklam çalışmasına. Herşeyi dağıtıcı firmadan beklememek lazım filmize ayırmış olduğunuz bütçe ile sosyal medya reklamları, google reklamları, görsel reklamlar vermelisiniz.

Unutmayın ki filminizin izlenmesi sadece sinema salonundaki afişiniz ile olmuyor.

Analiz Etme

Salona giden kararsız sinema izleyicisi ilk olarak oyunculara sonra ise afişe bakar. Bilinebilirliği yüksek bir oyuncu oynatamıyorsanız ya afişinizin dikkat çekici olması gerekiyor yada sosyal medyada teaser, fragman gibi etkenleri iyi şekilde kullanmanız gerekiyor.

Ülkemizde prodüksiyonu zayıf çoğu film maalesef yapmış olduğu masrafı karşılayamıyor ve zarar ediyor. Bu yüzden sinema filmi yapacaksanız hesabınızı iyi yapmanız gerekiyor.

Okuduğunuz için teşekkürler, güzel ve başarılı filmler dilerim.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu