Sinema Teknik

Boya BY-WM8 Pro Kit-2 Kablosuz Yaka Mikrofonu İncelemesi

Bu haftaki incelememizde Boya BY-WM8 Pro Kit-2 Kablosuz Yaka Mikrofonunu ele alıyoruz. Artısı eksisi ve özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Piyasada çok konuşulan ürün Saramonic UwMic9 karışlaştırması ile …

Öncelikle bir filmde olmazsa olmaz ses senkronizasyonudur. Ses ve görüntünün ayrı çekildiği sahnelerde montaj yapması birleşik kayıtlara göre biraz daha profesyonellik ister. Bununla beraber teknik kadronuzda ses için birilerinin de olması gerekir.

Kablosuz yaka mikrofonlarının en güzel özelliği kullandığınız kamera ile extra bir kayıt cihazı kullanmadan sesi, görüntü üzerine senkronlu bir biçimde ekleyebilmeniz olmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken kamera veya dslr üzerinde mikrofon girişinin olmasıdır.

Bazı kamera modellerinde mikrofon girişi bulunmayabilir bu durumda ses kayıt cihazınızında olması gerekir.

dslr

Yaka mikrofonlarının kulllanıldığı bir çok alan vardır. Bunlar başta sinema, radyo, youtube üzerinden video paylamışı yapan kişiler ve seslendirme yapılabilecek yerlerde camii, okul gibi sıralayabiliriz.

Alacağınız yaka mikrofonu kablosuz ise piyasada 200 TL den 10 bin TL ye kadar yaka mikrofonu mevcuttur. Fiyatlarından da anlayabileceğiniz gibi giriş seviyesinden üst seviyeye kadar sıralayabiliriz. Burada önemli olan size hangi kablosuz yaka mikrofonu gerekli mi ?

Gerekli gördüğünüze inanıyorsanız yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.

Başlığımızda’da belirttiğimiz gibi boya’nın üst modeli olan BY-WM8 Pro Kit-2 ürününü inceleyeceğiz. Bu ürün sitelerde 2 farklı varyasyonlu olarak satılmaktadır. K1 modeli alıcı ve vericiden oluşmaktadır. Yani sadece bir mikrofon bağlayabileceğiniz modeldir.

K2 Modeli 1 Alıcı 2 verici olarak satılmadıktadır. 2 mikrofon bağlayabileceğiniz modeldir. Ayrıca K1 model alıp daha sonra ek olarak verici alabiliyorsunuz firma bu konuda bunuda düşünmüş. Benim tavsiyem bütceniz iki bin civarında ise K2 olan modeli almanız. Dialog çekimlerinde genelde çift yaka mikrofonu kullanılır.

Teknik Özellikleri

• Çift Kanallı Kablosuz Alıcı 

• Bir Verici ve Bir Alıcıdan Oluşur ( k2 de 2 adet verici vardır) 

• 48UHF kanallarla UHF iletimi  

• ENG / EFP, DSLR Video için ideal  

• Yayın Kalitesi Ses  

• Çalışma aralığı 100m’ye kadar çıkabilir.  

• Ayarlanabilir MONO ve Stereo modu  

• 2 adet AA pil ile çalışır. 

Diğer Özellikleri

UHF Çift Kanallı Kablosuz Mikrofon Sistemi BOYA-WM8 Pro UHF Çift kanal
canlı ses, ENG, yayın ve film, talk show, konferanslar ve daha fazlası için ses yakalamak için kullanılabilir.

 BY-WM8 Pro-K1 sistemi bir bodypack vericisi, kamera montajı alıcısı ve iki 
yönlü yaka mikrofonu içerir. 

Ayrıca bu sisteme, dslr montaj adaptörü, 
XLR çıkış kablosunun tekli 1/8 inç, tek 1/8 ila 1/8 inçlik çıkış kablosu, taşıma çantası dahildir.

Kameraya monte edilebilir alıcı, geniş kapsamlı bir RF bant genişliğine, okunması kolay bir LCD ekrana 
ve gerçek zamanlı izleme için 3,5 mm kulaklık jakına sahiptir. 

Gövde paketi vericisi, 
kristal kontrollü bir PLL sentezleyici, susturma işlevi, 1/8 “mikrofon girişi ve 1/8” giriş jakı ile donatılmıştır.

 

wm8 pro

Boya wm8 pro k1 resimde gördüğünüz gibi çantası ve aksesuarları ile birlikte gelmektedir. K2 modelinde ekstra bir verici (tek antenli olan) daha gelmektedir.

Boya wm8 modelinin güncellenmiş versiyonu olan pro serisi, ilk etapta dışarıdan bakınca gözüme çarpan özelliklerini söyle sıralayabiliriz.

Ekran ışığının turuncudan maviye çevirmeleri ve alıcı verici boyutunu küçültmeleri bence en güzel tarafı bu olmuş büyük ve ağır alıcı ve verici hem taşıma hemde ergonomik olarak güzel olmuyor. Çekimlerde de sorun yaratabiliyor.

Diğer bir özellik ise wm8 de mikrofon girişleri kilitli değildi jack girişleri wm8 pro’da kilitli olmuş buda hareketli çekim yaparken mikrofonun alıcı modülden çıkmamasını sağlıyor.

Ayrıca ses kalitesinde bariz bir yükselme olmuş hem mikrofon kalitesi hemde alıcı verici kalitesi daha stabil ses kalitesi dediğimiz düz ses değil ayrıntılı ses kalıbı içine girmiş. Kaplama olarak dış etkenlere daha dayanıklı kadifemsi yüzey tercih edilmesi başlıca görülen özellikleri olarak sıralayabiliriz. Diğer yapısal özellikleri ve kutu içerikleri birbirine benzemektedir.

Piyasada wm8 ve wm8 pro modeli ortalama aynı fiyattan satılmaktadır. wm8 modeli wm8 pro çıkınca üretimi durdurulmuştur. Fakat stokta kalan ürünleri firmalar hala satmaktadır. Satın alacağınız ürün eğer bu ürün ise kesinlikle satın almadan wm8 pro olarak almanızı tavsiye ederim.

wm8

Yan tarafta görülen ürün wm8 yani eski modelidir. Ürünü satın almadan öncede anlamanızın en temiz yolu gördünüz üzere ürün ekran ışık rengi olarak turuncu yanmaktadır. pro modelleri mavi olarak yanmaktadır.

Karşılaştırma

Bir ürün alırken en büyük engel sanırım bu ürünü almazsam ne alabilirim sorudur. Piyasada orta bütçeli çekim için çeşitli seçenekler bulunmaktadır.

Kayıt teknolojisinde kablosuz seste temiz ses almak en zor olanıdır. O yüzden kablosuz ürün kullanacaksanız kaliteli ürün kullanmanızı tavsiye ederim.

Örnek olarak birkaç farklı modeli denedim ses ya çok bas geliyor yada parazit seviyesi yüksek ve cızıltılar olabiliyor. wm8 in bana göre en büyük eksiği yapmış olduğum testlerde pil sorunu olması duracell turbo pil ile verici ortalama 1.5 saat gidiyor. Alıcı Süresi ise 2 saatin üzerinde oldu. Uzun süre çekim yapacak olan arkadaşlara 2500mah ve üzeri şarjlı pil kullanmalarını tavsiye ederim.

Gelelim karşılaştırma yapacağımız ürüne

Wm8 Pro Almazsam ne almayalım ?

Saramonic UwMic9 piyasada şuanda en çok satılan ürünlerden bir tanesidir. wm8 pro vs Saramonic UwMic9 diyelim o zaman.

saramonic

Gördüğünüz üzere kutu açılışı ürünün bu şekilde. Bence bir taşıma çantasının olmaması baktığımızda gözümüze çarpan ilk eskik diyebiliriz.

Ortak özelliklerine gelince iki cihazda 100 metre mesefeden çekim kuvvetine sahiptir. Fakat canlı testlerde uzak mesafede wm8 pro daha başarılıdır. ağırlık olarak uwmic9 220 gr ağırlığa sahipken wm8 pro 95 gr ağırlığı ile yarı ağırlığından daha düşük bir değere sahiptir.

saramonic

Uzun süreli çekimlerde hafif olan ürün daha avantaj sağlamaktadır. wm8 pro 48 kanal olarak gelirken uwmic9 96 kanal olarak gelmektedir. Otomatik kanal seçiminde uwmic9, wm8 pro’dan daha başarılıdır.

Şimdi en önemli noktaya gelelim fiyat olarak wmmic9 2 verici 1 alıcı sistemi yaklaşık 3 bin TL civarındadır. Aynı sistem wm8 pro’da ise 2 bin TL aralığındadır.

Genel incelemede çok çok daha ucuz ve özellik olarak uwmic9 dan kesinlikle geride kalmayan hatta ayrıntı özelliklerinde daha iyi olan wm8 pro’yu fiyat performans ürünü olarak tercih listenizde bulundurabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu